Tutorial: Shoutbox ect. di bahagian header | ☆ Built for Sins™☆
nak pergi mane tu?
Dashboard | Follow

24 March 2012

Tutorial: Shoutbox ect. di bahagian header

Jari jemari cOmel Cik adinda Obey-bie yang menari atas key-bOard tepat jam 4:01 AM | 2 Comment

hi! :') selamat pagi wahai pengunjung pengunjung blog XD 
jie nak buat tutorial meletakkan shoutbox kat bahagian header macam jie. .
ce korang intai kat header jie tu ada cbox kat situ kan? 
benda nie tak kira lah kita nak letak cbox ke, busuk org ke, shoutmix ke, 
pape pun jenis chatbox yang korang guna lah kiranya!! 
jom ikut step kat bawah. . 

sebelum mula, korang WAJIB ikut tutorial ni dulu!!! kalau tak, tak jadi!

 1. mula mula pergi ke : 
Dashboard >> Design >> Page elements >> Add gadget >> HTML/javascript
*pastikan korang pilih bahagian atas header yang korang baru buat tadi!
 2. lepastu sila copy kod di bawah dan paste dalam ruangan add a gadget yang korang dah buat 
tadi. .
<script type="text/javascript">
function MM_swapImgRestore() { //v3.0
var i,x,a=document.MM_sr; for(i=0;a&&i<a.length&&(x=a[i])&&x.oSrc;i++) x.src=x.oSrc;
}
function MM_preloadImages() { //v3.0
var d=document; if(d.images){ if(!d.MM_p) d.MM_p=new Array();
var i,j=d.MM_p.length,a=MM_preloadImages.arguments; for(i=0; i<a.length; i++)
if (a[i].indexOf("#")!=0){ d.MM_p[j]=new Image; d.MM_p[j++].src=a[i];}}
}
function MM_findObj(n, d) { //v4.01
var p,i,x; if(!d) d=document; if((p=n.indexOf("?"))>0&&parent.frames.length) {
d=parent.frames[n.substring(p+1)].document; n=n.substring(0,p);}
if(!(x=d[n])&&d.all) x=d.all[n]; for (i=0;!x&&i<d.forms.length;i++) x=d.forms[i][n];
for(i=0;!x&&d.layers&&i<d.layers.length;i++) x=MM_findObj(n,d.layers[i].document);
if(!x && d.getElementById) x=d.getElementById(n); return x;
}
function MM_swapImage() { //v3.0
var i,j=0,x,a=MM_swapImage.arguments; document.MM_sr=new Array; for(i=0;i<(a.length-2);i+=3)
if ((x=MM_findObj(a[i]))!=null){document.MM_sr[j++]=x; if(!x.oSrc) x.oSrc=x.src; x.src=a[i+2];}
}
</script>
<div style='padding-left:0px; position: absolute; z-index: 300; margin-left:600px;margin-top: 30px; background:#;'title='shoutbox'>
KOD SHOUTBOX KORANG !!</div>
 3. paste kan dan save!!

nota kaki:
warna BIRU tu jarak yang korang nak. .
warna MERAH tu jarak dari atas. .
warna ORANGE tu korang pastekan code shoutbox korang. .



jangan lupa bagitahu okay!! sebab jie nak ushar blog korang!!

2 budak comel :'):

Instagram