tutorial: tukarkan blog archive(old post) to calender! | ☆ Built for Sins™☆
nak pergi mane tu?
Dashboard | Follow

30 December 2011

tutorial: tukarkan blog archive(old post) to calender!

Jari jemari cOmel Cik adinda Obey-bie yang menari atas key-bOard tepat jam 3:20 AM | Comment
assalamualaikum. .
before nih jie ade ajar pasal marquee kan?
alah ayat yang bergerak tu. . jie buat background untuk itu :')
sape terlepas boleh click sini ---> 
okay sambung balik. . tengok gambar bawah nie, cantek tak calendar tu??comel kan?! siap ade background. . :D nak tak?sebelum tuh jie nak explain sikit lah kat korang. . kenape calendar? ape bezanya? kan kan?banyak bezanya. . salah satunya, kalau orang nak tengok older post kita, orang cuma gerakkan cursor ke tarikh yang d bold kan tu je. . dan detail nya akan keluar automatik. .macam gambar bawah nie. . 
tuh nampak tak? *takkan lah tak nampak pulak kan =='' 
alahh. . sekarang nih, jie nak ajarkan korang k!
ikut step kat bawah nie. . 

DashboardDesignHtml/javascript
lepas tuh, silekan copy kod nih n paste kat ruangan Htlm/java tu ye!

<center><div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="adinda-obey-bie.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
#blogCalendar {
display:block;
text-algin:center;
border:2px dashed #FA58AC;
width:90%;
background-image: url('http://dl9.glitter-graphics.net/pub/680/680929ekz1vdmoz9.gif');
}
#CalendarCaption a {
text-decoration:none;
}
#CalendarCaption {
border-bottom: 2px dashed #FA58AC;
width:85%;
margin:auto;
}
#CalendarTable a {
font-weight:bold;
color: #FA58AC;
}
.Today {
background: #FFFFFF;
font-weight:bold;
text-decoration:none;
}
#CalendarFooter {
font-weight:bold;
margin-top:5px;
margin-bottom:5px;
background: #FA58AC;
}
.yearInput {
color: #000000;
background: #FA58AC;
}
.monthTable {
color: #000000;
background: #FA58AC;
}
</style></center>

*PURPLE-URL BLOG KORANG jangan letak macam nie http://adinda-obey-bie.blogspot.com/k!
letak macam yang jie buat kat atas sane tuh. . *kalau tak, tak jadi. . 
*MERAH-BORDER DIA. . it's either korang nak solid, dotted, atau dashed. .
*ORANGE-WARNA BORDER
*BIRU-WARNA BACKGROUND

nak dapatkan warna? ambil dari sini

nak dapatkan background? ambil kat sini

0 budak comel :'):

Instagram