tutorial: scroll bar comel pada blog | ☆ Built for Sins™☆
nak pergi mane tu?
Dashboard | Follow

15 December 2011

tutorial: scroll bar comel pada blog

Jari jemari cOmel Cik adinda Obey-bie yang menari atas key-bOard tepat jam 4:29 AM | Comment
assalamualaikum. .
ohh dah lama agaknya tak buat tuto nie kan?
hehe. . takpelah harinie rajin pulak lahh :D
jie nak buat tutorial mengenai scroll bar pada blog. .
tahu tak yang mana? tu kat bawah tu tengok sikit ^^

yang warna pink tu lahh ^^

selalunya yang biasa tu agak bosan kan? macam buruk je. . 
pada jijie lahh hehe. . kalau yang suka tu, sukahati lah ^^
tapi jie rasa tak lawa je =='' 
jadi mari lah kita transformkan ke scroll bar kawaii nie ^^
ikut step kat bawak nie ye korang XD
1. Dashboard>design>edit html>tick expand widget
ctrl F untuk kod ini 
]]></b:skin>

2. copy kod ini dan paste kan sebelum kod yang dicari tadi. . 

::-webkit-scrollbar {

height:12px;

width: 12px;

background: #D9D9D9;

}

::-webkit-scrollbar-thumb {

background-color: #F2F5A9;

-moz-border-radius: 10px;

border-radius: 10px;

}

jadinya kod tu macam nie lah lepas paste :

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
]]></b:skin>
*yang merah tu background scroll bar
yang biru tu  untuk scroll bar. .


lepas tu preview dulu tau! baru save!
dah jadi tak? boleh lah crita kat jie di shoutbox k okay! ^^
kbhai! 

0 budak comel :'):

Instagram